Здоров'я

Образа це гріх


Образа лікується прощенням

Образа це гріх

«Не так грішить кривдник, як той, хто образу допустить»

Василь Македонянин

Як правило, всі люди мають сумний досвід образ, який може виникнути в будь-якому віці і накопичуватися все життя. Ображатися чи пробачити – цей вибір завжди залишається за людиною.

Образа – це внутрішній бунт, що виникає через гадану несправедливості, який проявляється різними негативними емоційними станами та поведінкою. Образа може привести до засудження, підозріливості, агресії. В основі образи завжди лежить вражене самолюбство, самовиправдання, гординя. Вразливість – перш за все, бажання кращого ставлення до себе.

корінь образи

Ми ображаємося, коли наше его в чем-то обмежили, недостатньо нас оцінили, чи не поставилися до нас з належною повагою, образили словом або вчинком.

Якщо людину образили, а він нічого не відповів і від усього серця пробачив кривдника, – це найкращий варіант вирішення ситуації. Але людина може і не пробачити, і тоді образа вирощується і стає гріхом. Найстрашніше – дати волю своїй образі і дати здачі кривдникові, навіть не знаючи, що кривдник може бути духовно слабкіше ображаються і йому потрібні допомога, прощення і любов.

хибне смирення

Образившись, людина здатна показувати помилкове смирення і демонструвати помилкове прощення, лицемірно бути прихильним до кривдника. А в душі, в серці ховати образу, ненависть, гнів, пригнічувати їх силою волі і роками руйнувати свій духовний світ.

Гріх проти себе

Образа – це гріх, перш за все, проти себе. До того ж образа є грунтом для великої кількості гріхів. Коли людина ображається, серце його жорстоким, стає байдужим.

І часто люди зі своєю душевним болем робляться цинічними, жорстокими, не вірять нікому, не впускають в своє життя ні дружбу, ні любов інших людей, ні любов Бога.

Зрештою, образа може перерости в озлобленість і в почуття провини, зруйнувати відносини між людьми і позначитися на тілесне здоров’я людини.

«Серце радісне добре лікує, а пригноблений дух сушить кості» (Пріт.17: 22). Багато хвороб, такі як виразка шлунка, гіпертонія, цукровий діабет, розлад нервової системи, виникають на грунті тривалого почуття образи.

Образа на Бога

Але найстрашніше те, що образа на людей може перерости в образу на Бога. «Бог, як Ти дозволив, щоб це сталося зі мною, як Ти міг поставити мене в таку ситуацію?» – думає людина.

Треба розуміти, що Господь всеблагий, Він бажає нашого досконалості і очищення. Тому і скорботу слід приймати як ліки від Самого Господа Бога.

Людина не виросте духовно, не розвинеться, не стане мудрим, якщо не буде долати гідно випробування, проблеми, образи.

Спасибі кривдникові

Завдяки кривдникові можна навчитися керувати собою – емоціями, почуттями, вчинками, думками – і по-іншому поглянути на світ. Тому кривдник надає нам незамінну послугу, роблячи нас сильнішими. Як сказав один мудрець: «Наші образники – вони перші наші душевні благодійники: збуджують нас від сну духовного».

Можна бути спокійним і за кривдника, тому що над ним є Суддя – Бог, що Він має судити і його безсторонньо.

Ще Іоанн Златоуст писав: «Коли людина, яка скривдила бачить, що його удар не досягає до душі ображає їм, тоді сам сильно мучиться, і як скривджені мовчать, то удар образ сам собою вертається і вражає того, ким він посланий». Говорячи сучасною мовою, спрацьовує закон бумеранга.

Ісус Христос ображався?

Згадайте життя Спасителя. Його земляки з Назарета, які знали його як людину добру і до яких Він прийшов проповідувати Боже Слово, потягли його до прірви, щоб скинути вниз. «… І вставши, вони Його вигнали за місто, і повели на вершину гори, на якій їхнє місто було побудоване, щоб скинути додолу Його» (Лк.4: 29). Він не образився на них!

Учень, який знаходився поруч багато років і якого Ісус любив і намагався врятувати від зла, продав Його за тридцять срібняків. Ісус не образився на нього!

Христа розіп’яли на хресті, а ті, заради яких Христос прийшов, яким віддавав усього себе і гріхи яких взяв на Себе, ходили повз, плювали в Нього і ображали Його . Він не образився на них! А, навпаки, – просив Отця пробачити мучителів: «Отче! прости їм, бо не відають, що творять »(Лк.23: 34).

Ісус був єдиним на землі досконалою людиною. Він прийшов до людей, несучи любов, розраду, зцілення, добру звістку і життя вічне. Він допомагав всім, хто потребує. І жодного разу не образився на несправедливе до Нього відношення і приниження.

Так яке право має ображатися на когось або на щось будь-яка людина, що погрузла в своїх гріхах? Нас недооцінили, принизили, нам недодали, образили, вчасно не допомогли.

А ми самі все правильно робили, всіх любили, всім допомагали, всіх цінували? Хіба логічно ображатися на таких же, як і ми?

Прощення як ліки від образи

На землі немає праведних людей, які б робили добро і зовсім не грішили. Гріхи і образи будуть існувати, поки ми живемо на землі, а не на небесах. Так що не намагайтеся виправити оточуючих – не вийде. Краще приймайте і безумовно любите їх такими, якими вони є, – це перший крок до прощення .

Другий крок до прощення – розуміння всієї глибини наших власних гріхів і значення тієї жертви, яку приніс Ісус Христос, щоб відновити нашу зв’язок з Богом. Тому не варто ображатися на іншого, адже ти сам ще недавно був таким же, але Христос змилосердився над тобою. Будь і ти милостивий до інших.

Третій крок до прощення – ніколи не збирати образи, не зберігати їх роками і десятиліттями, а умовляти кривдника і говорити з ним: «Пильнуйте себе. А коли прогрішиться твій брат проти тебе, докори йому, а коли він покається, прости йому; І хоча б сім раз в день згрішить проти тебе і сім раз звернувся до тебе, говорячи: Каюся, – прости йому »(Лк.17: 3,4).

Четвертий крок до прощення – молитва про звільнення від образи і побажання добра кривдникові.

Прощення – це коли ми знімаємо важкий вантаж неприйняття, гніву, ненависті, які таїли роками в своїй душі. Пробачити, полюбити кривдника – істинний шлях християнина. «Але вам, що слухаєте, кажу: Любіть ворогів ваших, добро робіть тим, хто ненавидить вас, благословляйте тих, хто проклинає вас, і моліться за тих, хто вас» (Лк.6: 27,28). Прощення робить вільним.

Олена Петібская

«Коли ви зберігаєте образу на кого-то, ви прив’язані до цієї людини або ситуації емоційним зв’язком, яка міцніше сталі. Пробачити – це єдиний спосіб розірвати цей зв’язок і стати вільним ».

Кетрін Пондер

«Помилки завжди можна пробачити, якщо ви досить сильні для цього».

Брюс Лі

«Злість робить тебе маленькою людиною, в той час як сила вибачення звеличує над усіма».

Енона

«Ми повинні розвивати в собі і підтримувати здатність прощати. Той, хто позбавлений сили прощати, позбавлений сили любити. Навіть в гіршому з нас є хороші сторони. Коли ми бачимо більше позитивних якостей в людині, ми менше піддаємося почуттю ненависті ».

Мартін Лютер Кінг-молодший

«Прощення – це аромат, який дарує фіалка того, хто її розтоптав».

Марк Твен

«Завжди прощайте своїх ворогів – ніщо їх так не дратує».

Оскар Уайльд

«Часто буває так, що краще не помітити образу, ніж потім мстити за нього».

Луцій Анней Сенека (молодший)

«Ображаючи іншого, ти не дбаєш про самого себе».

Леонардо Да Вінчі

«Ніколи не пам’ятай колишніх образ».

Менандр

«Як теплий одяг захищає від холоднечі, так витримка захищає від образи. Множ терпіння і спокій духу, і образа, як би гірка не була, тебе не торкнеться ».

Леонардо Да Вінчі

«Глибоко закорінена злість робить занадто глибокі насічки».

Вільям Шекспір

«Ковтаючи образи, переварюєш себе».

Невідомий автор

Священик Максим Каскун: За тих, хто вас моліться!

Образа це гріх
Розмовляв Олександр Сергієнко Бесіди з батюшкою

Настоятель Тихвинского храму в селі Випуково Сергієво-Посадський благочиння Московської єпархії, священик Максим Каскун.

Образа на спасіння

– Сьогодні ми поговоримо про те, що таке образливість.

– Це стан ображених, приниженості, почуття ущемлення, викликане якимсь словом або вчинком іншу людину. Образа може бути не тільки на конкретну особистість, а й на долю, на навколишні обставини.

– Вразливість – це гріх?

– Безумовно, образа є гріх, що походить від гордості. Нам іноді здається, що ми гідні похвал, а замість похвал люди дарують нам образи, часом ми ображаємося і на незначні слова. Це від того, що ми по своїй гордості вважаємо, що гідні більшого.

Якщо людина над цим не задумається, то образливість стає у нього гріховної звичкою і може досягти крайнощів, так що з людиною навіть розмовляти стає практично неможливо, що це за слово ні скажи – людина починає ображатися, і діалог, якесь виправлення життя стає просто неможливим. Образливий людина дуже часто схильний до апатичності, тобто коли його навіть з любов’ю починають критикувати, він виявляється глухий до всякого духовного раді і справі, тому що це нібито ображає його, адже він-то вважає себе гідним тільки похвал і почестей.

– Чи тільки від гордості відбувається образливість?

– Вразливість може відбуватися і від якихось психічних хвороб, але, як правило, розвивається на тлі стану духовного самозвеличення.

– Чи є інші причини виникнення образи крім внутрішнього стану і головного гріха – гордості?

– Причини можуть бути зовні, коли людина, припустимо, живе постійно в скрутному становищі, весь час знаходиться в утиску стані. Він починає шукати справедливість на цій землі, того, щоб до нього ставилися з повагою. Спробуй людині сказати, що той, хто тебе образив, – благодійник.

Скажуть: «Ти що несеш?». А на самій-то справі це не я, а святі отці кажуть, що це так. Коли на людину знаходять скорботи, він не повинен вдатися до смутку, образі, печалі, а з добродушністю, з радістю все переносити.

Чому? Тому що ми гідні цього за наше гріховне стан – ми думаємо про себе вище, ніж є насправді.

– Виходить, незалежно від того, по заслугах або не по заслугах мене образили, все одно кривдник виявляється для мене благодійником?

– Безумовно. Він для нас благодійник – як говорив святитель Іоанн Златоуст, через терпіння образ людина отримує добра новина: очищення від гріхів. Через претерпевание ми очищуємося від наших закоренілих беззаконь, тому що душа наша проходить через горнило страждань.

Але це не все, далі святитель говорить: «Ми набуваємо в цьому спокусі терпіння, набуваємо чеснота лагідності, і найголовніше – ми виживаємо зі своєї душі найстрашніший порок – гнів і роздратування, лють».

Людина, яка терпить і радіє, коли його ображають і принижують, дійсно для себе набуває дуже багато духовних дарів.

Як казав Феофан Затворник: «Господь до тих пір буде на цей камінь – гордість, образливість, завжди посилати скорботи, поки не розкришити його, чи не знищив його в пил» – тільки скорботами, спокусами, образами, претерпевания, утискання, утисками різними сьогоднішня людина може дійсно покаятися і зрозуміти, що він живе не так і не гідний тих милостей Божих, якими Господь нас оточив.

Звичайно, багато хто може навести приклади того, як люди погано живуть, коли, здавалося б, чаша скорбот переповнена. Але не нам судити, у кого вона переповнена і у кого немає. Мені здається, що кожна людина несе скорботу саме ту, яка може дуже швидко і ефективно очистити його від гріхів і підготувати до Царства Небесного.

ознака смиренного

– Питання з соціальної мережі. Людмила (м Кемерово) запитує: «Як навчитися не ображатися? Ображаюся на будь-яку дрібницю, своїми образами буквально ізвожу близьких. І соромно, а нічого вдіяти з собою не можу ».

– Тут уже запущена стадія уразливості, хронічна, коли людина має образу як другу натуру і не може навіть зреагувати нормально на якийсь адекватний момент, так він звик ображатися на все.

Коли приходять напади образи, слід, кажуть святі отці, згадувати ту образу, яку зазнав Господь наш Ісус Христос під час Його взяття під варту, – плювання, заушенія, образи різні, приниження і, врешті-решт, ганебна смерть. Невинний прийняв такі образи і приниження, потім ще молився за ображали, та й втілився в самому початку, щоб врятувати людей, які знущалися над ним.

Коли ми ображаємося на дрібниці, дуже важко відразу згадати цей приклад, але якщо ми почнемо працювати, то, безумовно, дуже скоро досягнемо успіху.

Нам треба обов’язково, перш за все, миритися, вважати себе гідними тих речей, які з нами бувають, і згадувати страждання нашого Господа і Спасителя, щоб зрозуміти, що ми страждаємо не так вже й страшно, та й за гріхи, а Він страждав багато будучи невинним .

– Наступне питання задає Олександр з Невьянска: «Як не ображатися мені на моїх рідних і знайомих, якщо вони постійно мною незадоволені, все, за їхніми словами, я роблю не так. Я за всіх просто молюся, замовляю проскомидии. Чи я правий? Чи потрібно в такому випадку припинити спілкування з даними людьми? ».

– Припиняти спілкування іноді слід, але якщо люди нами часто бувають незадоволені, треба звернути увагу.

Якщо ж ми в собі нічого не знаходимо, а ті люди, що нами незадоволені, не можуть зрозуміло пояснити причину їх невдоволення, тобто духовно обгрунтувати наше негідну поведінку, тоді, звичайно, думаю, треба якось обмежувати спілкування. Тому що часто бувають претензії один до одного надуманими.

Але якщо ви все-таки не будете ображатися, а через великодушність, любов, широту душі, через смирення, терпіння будете спілкуватися з родичами, з тими, хто вами незадоволений, то придбаєте більше.

Як преподобний Ісаак Сирін сказав: «Стан сумирно людини полягає в тому, що він наклеп, що зводиться на нього, приймає як істину». Ми ображаємося, бо ми горді.

А ознака смиренного – приймати брехню і наклеп як істину.

Подавати на проскомідію, звичайно, не можна, тому що це церковне таїнство, хоча деякі батьки і казали, що можна, але Церквою так вже не прийнято, тому ми цього не робимо, а молитися за цих людей можна і треба, бо вони наші благодійники – очищають нас від безлічі гріхів.

(Закінчення в наступному номері)

Дивіться програму «Бесіди з батюшкою» на православному телеканалі «Союз»: щодня 22-00 (крім суботи) – прямий ефір, щодня 13-00 (крім неділі) – повтор. Час Єкатеринбурга (+ 2 години до московського). Телефон прямого ефіру: (495) 781-49-54

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *